Op deze pagina vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Deze route zelf lopen/boekje bestellen?

De routebeschrijvingen van het Berkelpad zijn per etappe afzonderlijk en gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. De routekaarten zijn aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement voor alle kaarten van deze site kost € 12,50.

U kunt het Berkelpad ook als boekje bestellen via www.anoda.nl.

De GPX-bestanden van deze route kunt u hier downloaden.

Hoe komt u er?

Alle etappes beginnen én eindigen in de nabijheid van een station of een bushalte. Voor meer informatie: zie de beschrijvingen onder het tabblad ‘Etappes’.

Begaanbaarheid

Het Berkelpad loopt in Nederland en Duitsland zo veel mogelijk over openbare, onverharde paden en rustige landwegen. De onderhoudspaden langs de watergang, ‘schouwpaden’ genaamd, vormen een substantieel deel van de route. Maar alleen de schouwpaden gebruiken zou de wandeling nogal saai maken. Het Berkelpad zoekt daarom de variatie door deze op zijn tijd af te wisselen met meer boomrijke trajecten over landgoederen of bijvoorbeeld de Lochemse Berg. In Duitsland zijn schouwpaden onbekend. De Berkel ligt daar vaak ver van begaanbare wegen en paden in boerenland. In die gevallen was het soms lastig om een fraaie route te vinden. Maar in de meeste gevallen is dat gelukt, al loopt u soms wat verder van de Berkel af en helaas op een enkel stukje in de berm van een wat drukkere weg.

Let er op dat wandelen over soms zompige en oneffen schouwpaden net even wat inspannender is dan over verharde of half-verharde wegen. Het kan ook zijn dat schouwpaden begroeid zijn met hoog gras. Kies uw trajecten daarom niet te lang.

Toegankelijkheid

Voor zover de auteur bekend loopt de route geheel over openbaar toegankelijke paden en wegen. De auteur kan hiervoor echter geen volledige garantie geven. U loopt de route derhalve geheel op eigen risico. Dat geldt ook voor ongelukken die ontstaan door een oneffen bodem of andere ongemakken in het terrein.

Hond mee?

Voor zover de auteur bekend zijn alle paden ook toegankelijk voor honden, met uitzondering van een essentieel deel van het traject Lochem – Borculo (etappe 3). Het terrein rond de Staringkoepel, terzijde van de etappe Almen – Lochem is eveneens niet toegankelijk voor honden.

Omdat de route vrijwel geheel door natuurgebieden en door boerenland loopt, is aanlijnen echter overal gewenst en hier en daar zelfs verplicht. Honden kunnen de ziekte Neospora verspreiden, een ziekte waar koeien aan kunnen sterven.

Liever fietsen?

Voor een fietstocht langs de Berkel is bij uitgeverij Anoda ook een fietsgids verschenen. De uitgave Fietsen door het land van de Berkel beschrijft een meerdaagse fietsroute van de bron van de Berkel in het Duitse Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in het Gelderse Zutphen.
De route kan worden gefietst als een doorgaande route (135 kilometer) of als meerdere fietsommetjes (totaal 285 kilometer).
De uitgave bevat duidelijke kaarten en beschrijvingen van de route en van markante punten. Bij de reisgids zijn gps-bestanden inbegrepen plus schema’s die aangeven welke fietsknooppunten je voor de route moet volgen. Fietsen door het land van de Berkel is via www.anoda.nl te koop. De prijs is € 14,95 excl. verzendkosten.

Overnachten

In onderstaande paragraaf doen wij suggesties voor overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid de route van het Berkelpad, echter zonder de pretentie volledig te zijn. En hoewel wij geprobeerd hebben de mogelijkheden zo zorgvuldig mogelijk te inventariseren, kunnen wij niet altijd instaan voor de correctheid van de informatie of voor de kwaliteit en het al-dan-niet open zijn van de accommodaties. Oriënteer je dus van tevoren, om teleurstellingen te voorkomen.

Zutphen
 • Hampshire Hotel ’s-Gravenhof, ‘s Gravenhof 6, www.hotelsgravenhof.nl (min of meer aan de route)
 •  Fletcher Hotel Zutphen, De Stoven 37, www.hotelzutphen.nl (op ruime afstand van de route)
 • B&B De Berkeltuin, Prinses Marijkelaan 11, 7204 AA Zutphen www.berkeltuin.eu (langs de route)
 • Camperplaats Houtwal (achter het Politiebureau, op ca. 300 m van de route)
 • Camping Warnsveld, Warkenseweg 7, 7231 PT Warnsveld, www.campingwarnsveld.nl (op ruime afstand van de route)
 • Camping ‘t Olthof, Dennendijk 12, 7231 RD Warnsveld, www.kampeerboerderijwagenvoort.nl (op ruime afstand van de route)
 • Camping Het Waldhoorn, Boedelhofweg 112-114, 7211 BT Eefde, www.hetwaldhoorn.nl (op ruime afstand van de route)
Tussen Zutphen en Almen
Almen
Tussen Almen en Lochem
 • Camping De Baankreis, Hogenkampsweg 3, Almen, www.baankreis.nl,  (min of meer aan de route, net voorbij het dorp)
 • Hotel Landgoed Ehzerwold, Ehzerallee 14, Almen, www.ehzerwold.nl (min of meer aan de route, + 2km buiten het dorp)
 • B&B Hoeve Draafsel, Dochterenseweg 29, Groot-Dochteren, www.boerenbed.nl (min of meer aan de route, bij de Staringkoepel)
Lochem
Tussen Lochem en Borculo
 • Bed & Breakfast ‘Zwiep’, Zwiepseweg 165, 7241 PT Zwiep, www.de zwiepsemolen.nl (op 200 m van de route)
 • Recreatiepark (camping) De Heksenlaak, Zwiepseweg 32, Zwiep, www.heksenlaak.nl (op ongeveer 400 m van punt 15 van etappe 3)
Borculo
Tussen Borculo en Haarlo
 • Camping Groot Willink, Hogebrugweg 2, www.grootwillink.com (min of meer aan de route, ongeveer 2 km voorbij het begin van de etappe). Ook blokhutten aanwezig.
 • Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt, Wolinkweg 43, www.campingtscharvelt.nl (min of meer aan de route, nabij punt 15 in etappe 4). NB. Natuurkampeerkaart verplicht. Ook trekkershutten aanwezig.
Haarlo
 • Hotel-restaurant Prinsen, Eibergseweg 13, www.hcrprinsen.nl (min of meer aan de route)
 • Boerderijcamping Veldzicht, Veldweg 1, www.campingveldzicht.nl (op 200 m vanaf punt 28 van etappe 4)
 • B&B De Borgersteeg, Borgersteeg 3, 7161 NC Neede,  www.borgersteeg.nl (op 5 km afstand, maar afspraak over ophalen en brengen is mogelijk)

Eibergen

 • Hotel-restaurant De Kastanjefabriek, Haaksbergseweg 16, www.kastanjefabriek.nl  (min of meer aan de route)
 • B&B de Olde Hilde, Nieuwstraat 69, 7151 CD Eibergen, www.deoldehilde.nl (min of meer aan de route)
 • B&B Koning te Rijk, Looweg 4, www.bb-koningterijk.nl (min of meer aan de route, in het buurtschap Loo tussen de punten 10 en 11 van etappe 5)
 • Camping De Fontein, Hupselse Markenweg 4, www.defontein.nl (op ruime afstand van de route)
Rekken
 • Camping Den Borg, Oldenkotseweg 8, www.denborg.nl (op 150 m van de picknickhut bij punt 24 van etappe 5)
 • Koordes, Zuid Rekkenseweg 14, www.catterykoordes.nl, (op ruime afstand van de route)
 • ‘t Veld, Rammelbroeksweg 8, www.minicampingachterhoek.nl, (op ruime afstand van de route)
 • B&B op 3, Loovelderweg 3, www.bedandbreakfastop3.nl (op ruime afstand van de route)
 • Het huis van Rood, Oldenkotseweg 14, 7157 BV Rekken, www.hethuisvanrood.nl (op 600 m van de route)
Vreden
 • CityPension Vreden, Mauerstraße 38, www.citypension-vreden.de (100 m van de route)
 • Hotel Meiyerink, Up de Bookholt 42, info@hotel-meyerink.de (150 m van de route)
 • dS-Hotel & Freizeitcenter, Ottensteiner Straβe 59 (ca. 1 km uit het stadscentrum)
Stadtlohn
 • City Pension, Kalterstrasse 1, http://www.citypension-stadtlohn.de (aan de route, onbemand maar wandelaars hadden er goede ervaringen)
 • Hotel Tenbusch, Vredener Straße 90, www.hotel-tenbusch.de (op 500 m van punt 26 in etappe 7)
 • Pension Anton Tenbusch, Wenninghof 4 (op 300 m van punt 26 in etappe 7)
 • Pension Monica Sintic, Erlenweg 4, https://pension-sintic.de  (op 1,5 km vanaf het stadscentrum)
 • B&B Geling, Bonhoefferstraβe 28, www.pension-geling.de  (op 150 m van punt 23 van etappe 7)
 • Camperplaats Uferstraβe (min of meer aan de route, nabij het zwembad)
Gescher
Coesfeld
Billerbeck

Verantwoording

Eerst iets over mijzelf en de totstandkoming van deze langeafstandswandeling. Van huis uit ben ik bioloog. Van beroep was ik lange tijd adviseur ecologie en natuurbeleid bij een groot adviesbureau, maar sinds september 2018 ben ik met pensioen. Ik woon in Warnsveld, in de gemeente Zutphen en dus praktisch bij de monding van de Berkel. Deze wandeling is ontstaan uit mijn enthousiasme voor het wandelen en voor het landschap van de Achterhoek. In 2019 ben ik begonnen met het bedenken, verkennen en uitschrijven en -tekenen van het Berkelpad. Eind 2019 en begin 2020 heb ik het pad alleen of samen met partner Anna Maria en/of vrienden daadwerkelijk gelopen, onder meer om de beschrijvingen te controleren.

Mijn broer Anton, tekstredacteur en uitgever, maakte van mijn kaarten en beschrijvingen een boekje: ‘Het Berkelpad’. Eerder deed hij dat ook met mijn andere langeafstandswandelroute: het IJsselpad (zie www.ijsselpad.nl). Het boek ‘Het Berkelpad’ is te bestellen bij zijn uitgeverij Anoda (www.anoda.nl). Anton schreef zelf de fietsboekjes ‘Fietsen langs de IJssel’ en ‘Fietsen in het land van de Berkel’. Ook deze boekjes zijn bij uitgeverij Anoda te bestellen.

Mijn zoon Menno maakte deze website. Daarmee is het Berkelpad een familiebedrijf geworden, onbezoldigd weliswaar, maar leuk om te ontwikkelen!  Wij hopen dat u er ook van zult genieten.

Voor de informatie in dit boekje heb ik vooral, maar niet uitsluitend, gebruik gemaakt van de Nederlandse en de Duitse versies van Wikipedia en daarnaast van de websites van de diverse Berkelgemeenten, van het Waterschap Rijn en IJssel en van de site www.berkelcompagnie.com.

Ik wens u veel wandelplezier en, zoals ze in de Achterhoek zeggen: Wéérkommen! (Komt u nog eens terug).

Dolf Logemann, auteur van het Berkelpad

Dolf Logemann (Foto: Feikje Breimer)