Over de Berkel

Over de Achterhoek

Over Westfalen

Flora en fauna

Over mij

Dolf Logemann (Foto: Alize Hillebrink)

Van huis uit ben ik ecoloog. Van beroep was ik lange tijd adviseur ecologie en natuurbeleid bij een groot adviesbureau, maar sinds september 2018 ben ik met pensioen. Ik woon in Warnsveld, in de gemeente Zutphen en dus praktisch bij de monding van de Berkel. Deze wandeling is ontstaan uit mijn enthousiasme voor het wandelen en voor het landschap van de Achterhoek. In 2019 ben ik begonnen met het bedenken, verkennen en uitschrijven en -tekenen van het Berkelpad. Eind 2019 en begin 2020 heb ik het pad samen met partner Anna Maria en/of vrienden daadwerkelijk gelopen, onder meer om de beschrijvingen te controleren. In het voorjaar van 2020 gooide de COVID-19 pandemie roet in het eten. Daardoor kon de route pas in de herfst van 2020 worden gepubliceerd.

Mijn broer Anton, tekstredacteur en uitgever, maakte van mijn kaarten en beschrijvingen een boekje: ‘Het Berkelpad’. Eerder deed hij dat ook met mijn andere langeafstandswandelroute: het IJsselpad (zie www.ijsselpad.nl). Het boek ‘Het Berkelpad’ is te bestellen bij zijn uitgeverij Anoda (www.anoda.nl). Anton schreef zelf de fietsboekjes ‘Fietsen langs de IJssel’ en ‘Fietsen in het land van de Berkel’. Ook deze boekjes zijn bij uitgeverij Anoda te bestellen.

Mijn zoon Menno maakte deze website. Met mijn partner Anna Maria liep ik de meeste afstanden. Daarmee is het Berkelpad een familiebedrijf geworden, onbezoldigd weliswaar, maar leuk om te ontwikkelen!  Wij hopen dat u er ook van zult genieten.

Voor de informatie in dit boekje heb ik vooral, maar niet uitsluitend, gebruik gemaakt van de Nederlandse en de Duitse versies van Wikipedia en daarnaast van de websites van de diverse Berkelgemeenten, van het Waterschap Rijn en IJssel en van de site www.berkelcompagnie.com.

met vriendelijke groet,

Dolf Logemann