Start en einde: St. Ludgerusdom aan de Markt in Billerbeck

Afstand van de route: 4,5 km

Algemeen beeld van deze etappe

De ‘Berkelquelle’

De Berkel heeft minimaal drie brongebieden, waarvan twee op korte afstand van Billerbeck liggen en een derde een aantal kilometers verderop in de heuvels. Deze korte wandeling verbindt Billerbeck met de twee dichtstbijzijnde bronnen. De ene bron is een nogal dichtgegroeide vijver. Deze wordt algemeen aangeduid als de ‘Berkelquelle’. De tweede bron ligt even verderop. Het is een natte plek in het bos die vooral begroeid wordt door de bosbies, een grasachtige plant met brede bladeren. Allemaal niet heel indrukwekkend, maar de wandeling er naar toe is leuk en afwisselend. Deze loopt geheel door het landschapspark dat ten zuiden van Billerbeck langs de Berkel is aangelegd.

Openbaar vervoer

Billerbeck is per trein bereikbaar vanaf Coesfeld (en Coesfeld vanuit Enschede). Billerbeck en de andere Berkelsteden zijn daarnaast d.m.v. een uursverbinding ook verbonden met bus R61 van RVM. Zie hieronder voor de aanlooproutes.

Horeca

  • Alleen in het centrum van Billerbeck
Deze etappes lopen?

De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten zijn aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 12,50.

De GPX-bestanden van deze route kunt u downloaden via deze pagina.

Deze etappe is tevens beschikbaar via de wandelapp http://www.wandelzapp.nl.

U kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing.

Wetenswaardigheden voor onderweg

Dr. Kneipp en de hydrotherapie

Op deze route kont u een Kneippbad of ‘Tretnecke’ tegen. Dompelbaden als deze vindt u overal in Duitsland. Ze horen bij de door de bekende priester en natuurarts dr. Kneipp rond 1850 geïntroduceerde hydrotherapie. Kneipp beweerde dat de tuberculose waaraan hij leed was genezen door zich dagelijks bij weer en wind in de vrij natuur onder te dompelen. Kneipp was de grondlegger van een nieuwe benadering van de geneeskunde die gebaseerd is op de volgende vijf pijlers: koudwaterbaden, kruidengeneeskunde, trainen, voeding en spiritualiteit. Kneipp geloofde dat een gezonde geest leidt tot een gezond persoon. Dat inzicht is nog steeds van waarde.