Start en einde: St. Ludgerusdom op het domplein aan de Markt in Billerbeck

Afstand van de route: 23 km

U kunt de wandeling verkorten door halverwege gebruik te maken van de bus van Nottuln naar Billerbeck. Bushalte ‘Draum 60’ ligt aan de route. De wandelafstand is dan 13 km.

Algemeen beeld van deze etappe

Het Nonnenbachtal tussen Billerbeck en Nottuln

De Berkel heeft minimaal drie brongebieden, waarvan er twee op korte afstand van Billerbeck liggen en een derde een aantal kilometers verderop in de heuvels. Ook de Mühlenbach en de Honigbach behoren tot het stroomgebied van de Berkel, al komen ze pas een stuk verderop in de rivier. Deze langere wandeling verbindt Billerbeck niet alleen met de twee dichtstbijzijnde bronnen, maar ook een aantal van die andere brongebieden. De derde Berkelbron slaan we over, omdat dit een met distels begroeide droge greppel in een akker en is zelfs nauwelijks als een natte plek te herkennen. Bovendien is er maar één weg is die naar die bron leidt; u moet dezelfde weg weer terug (voor de liefhebbers beschrijven wij wel de route ernaar toe). De aantrekkelijkheid van deze lange wandeling is dus niet die derde Berkelbron, maar het landschap van de Baumbergen er omheen. In de omgeving is, behalve de brongebieden van de Mühlenbach en de Honigbach, veel moois te zien. De wandeling doet ook het brongebied van de Nonnenbach aan, al behoort die tot het stroomgebied van de Lippe. Het landschap is golvend en akkers en mooie bossen wisselen elkaar af. Het is weliswaar een lange wandeling, maar zij is als extra dimensie aan het Berkelpad zeker de moeite waard. Houdt er rekening mee dat de graspaden tussen de akkers door trekkerbanden flink beschadigd kunnen zijn, waardoor het soms zwaar lopen kan zijn. Dat probleem doet zich vooral in het begin van de route voor, later heeft u daar geen last meer van.

Openbaar vervoer

Billerbeck is per trein bereikbaar vanaf Coesfeld (en Coesfeld vanuit Enschede). Billerbeck en de andere Berkelsteden zijn daarnaast d.m.v. een uursverbinding ook verbonden met bus R61 van RVM.

Horeca

  • Alleen in het centrum van Billerbeck
Landschap bij Alstätte
Deze etappes lopen?

De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten zijn aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 12,50.

De GPX-bestanden van deze route kunt u downloaden via deze pagina.

Deze etappe is tevens beschikbaar via de wandelapp http://www.wandelzapp.nl.

U kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing.