Start: St. Pankratiuskerk aan de Kirchplatz in Gescher

Einde: St. Lambertikerk aan de Marktplatz in Coesfeld

Afstand van de route: 18 km

Algemeen beeld van deze etappe

Grote Kruisweg bij Coesfeld

Deze etappe kent verschillende gezichten. Het eerste deel, in de directe nabijheid van Gescher, levert een aantrekkelijke wandeling op en de Berkel is goed in zicht. Daarna volgt een langs stuk over asfaltwegen. De oevers van de Berkel zijn hier nauwelijks bereikbaar en er lopen geen paden in de buurt van de rivier. De eerste 5 kilometer gaan over rustige landbouwwegen en door een geheel agrarisch landschap. Daarna volgen drie kilometers langs een brede en betrekkelijk drukke verkeersweg, de K46. Geen gevaarlijke of superdrukke weg (buiten de spits), maar ook niet echt plezierig om langs te lopen. Onze voorkeursroute leidt daarom na de eerste 800 m via een omweg over rustiger wegen en ten slotte enkele zandpaden door het bos en een landgoed. Dat is wel een stuk om, maar ook een stuk aantrekkelijker. Daarna een klein stukje door de buitenwijken van Coesfeld. Het laatste deel van de route loopt weer langs de Berkel, die hier zich via een groene long de stad binnen slingert. Via een aantal winkelstraten belandt u op de Markt van Coesfeld met zijn beide eeuwenoude, maar na de oorlog herbouwde kerken en een imposant Raadhuis.

Industrieel erfgoed, Gescher

Openbaar vervoer

Regelmatige busdienst tussen Vreden, Stadlohn, Gescher en Coesfeld (bus R61, een uursdienst). In de zomermaanden rijdt deze bus met een aanhangwagen waar ook fietsen op mee kunnen.

Horeca

  • In het centrum van Gescher
  • In Tungerloh – Capellen
  • In het centrum van Coesfeld

Deze etappe lopen?

De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten én GPX-bestanden zijn aldaar ook te downloaden nadat je je hebt aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 13,49. Je hebt dan toegang tot alle (ruim) 3.000 wandelroutes op deze site. Je hebt dan eveneens toegang tot de wandelapp http://www.wandelzapp.nl/.

Je kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing.

Wetenswaardigheden voor onderweg

Tungerloh-Capellen

Tungerloh-Capellen is een kleine boerengemeenschap langs de A31. Het behoort tot de gemeente Gescher. Bezienswaardig zijn de St. Antoniuskapel en een kleinere wegkapel. Een aantal riddergoederen in de omgeving getuigen van een roerig verleden in deze grensstreek tussen adellijke eigendommen binnen Westfalen.

De Grote Kruisweg van Bernhard von Galen

De Grote Kruisweg van Coesfeld werd gesticht door de toenmalige bisschop van Münster Bernhard von Galen (zie etappe 10 voor een toelichting). De kruisweg is 10 km lang en heeft zijn beginpunt op de Markt van Coesfeld.

Het verloren koninkrijk Salm

Haus Loburg

Haus Loburg is nog steeds eigendom van de koninklijke familie zu Salm – Salm. Het kleine Duitse vorstendom Salm bestond slechts korte tijd, van 1802 tot 1811, maar had voorlopers in het Heilige Roomse Rijk. Het werd gezamenlijk geregeerd door de vorsten Konstatin zu Salm-Salm (vanuit Anholt) en Friedrich zu Salm-Kyrburg (vanuit Ahaus). Het koninkrijk bestond uit het Westfaalse gebied direct achter Winterswijk. Het regeringscentrum was Bocholt. Eigenlijk was het een vazalstaatje onder de ‘protectie’ van Napoleon. Na de nederlagen van deze Franse veldheer kwam het gebied onder invloed van de Pruisen.

Coesfeld

St. Lambertuskerk, Coesfeld

Coesfeld (dat je uitspreekt als ‘Koosfelt’) wordt voor het eerst vermeld in het jaar 809 als de plaats waar de prediker Liudger in de St. Lambertuskerk een preek zou hebben opgedragen. In 1197 kreeg Coesfeld stadsrechten van Hermann II. von Katzenelnbogen, de eerste vorst-bisschop van Münster.Zowel kerkelijk als wereldlijk hoorde Coesfeld lange tijd tot het bisdom Münster. De beruchte prins-bisschop Bernhard von Galen bouwde er zijn citadel. In april 1945 werd Coesfeld door geallieerde bommenwerpers vrijwel geheel verwoest. Een aantal bijzondere gebouwen is na die tijd herbouwd, waaronder de beide stadspoorten.