Start: St. Otgerkerk aan de Markt in Stadtlohn

Einde: St. Pankratiuskerk aan de Kirchplatz in Gescher

Afstand van de route: 14 km

Algemeen beeld van deze etappe

Voormalige watermolen bij Gescher

Ook deze etappe levert een plezierige wandeltocht op door het kleinschalige landschap van Westmünsterland. Het grootste deel van de tocht bestaat uit zandpaden en onverharde wegen, maar er zijn ook wat langere stukken over asfalt.

Bijzonder fraai is het eerste deel buiten de bebouwde kom van Stadtlohn. De route voert hier over half-verharde paden door een kleinschalig landbouwgebied en met een goed uitzicht op het hier prachtige dal van de Berkel. Het volgende deel voert door landbouwgebied: grote boerderijen in een Twents aandoend landschap, afgewisseld met bosrijke stukken. Helaas is het onvermijdelijk om een stuk langs de K38 te lopen: gelukkig een niet al te drukke verkeersweg. Waar mogelijk hebben we ommetjes gebruikt om deze brede asfaltbaan te vermijden. En dat zijn juist erg aantrekkelijke en weinig belopen paadjes. Het laatste stuk naar Gescher is weer schilderachtig en daar is ook de Berkel weer in beeld.

Openbaar vervoer

Regelmatige busdienst tussen Vreden, Stadlohn, Gescher en Coesfeld (bus R61, een uursdienst. In de zomermaanden rijdt deze bus met een aanhangwagen waar ook fietsen op mee kunnen).

Horeca

  • In het centrum van Stadtlohn
  • In het centrum van Gescher
Deze etappes lopen?

De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten zijn aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 12,50.

De GPX-bestanden van deze route kunt u downloaden via deze pagina.

Deze etappe is tevens beschikbaar via de wandelapp http://www.wandelzapp.nl.

U kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing.

Haus Hengelborg

Wetenswaardigheden voor onderweg

Haus Hengelborg

Haus Hengelborg is nu een statige boerderij met een eigen kapel. Omdat de omgeving de grens vormde tussen de Frankische stammen der Chamaven (Hamalanders) en de Bructeren, werd de voorloper van deze boerderij gebouwd als een versterkt huis met grachten. De kapel werd er later bijgebouwd als een jachtkapel.

Gescher

St. Pankratiuskerk in Gescher

Veel oude gebouwen heeft Gescher niet meer, maar de historie van Gescher is lang. Al in de tweede helft van de 10de eeuw was er sprake van een voorname boerderij, die gold als leengoed van het Stift Borghorst (nabij Steinfurt). Rond deze boerderij ontstond een dorpje, zeker nadat het Stift er ook een kerk had laten bouwen. De verwerking van turf en vlas waren belangrijke bronnen van bestaan. Gescher is nu met ruim 17.000 inwoners een kleine gemeente in de Kreis Borken. De plaats is sterk afhankelijk van de landbouw in de omgeving. Het is daarnaast een belangrijk centrum voor de klokkengieterij. Aan dit ambacht is in Gescher een klokkenmuseum gewijd. Ook is er een imkerijmuseum.